
1 op 1 traject:
ONTSPANNEN LEIDING GEVEN
Merk jij ook dat stress een negatieve invloed heeft op de kwaliteiten die jou succesvol maken als leidinggevende? Dat het ten koste gaat van je mensgerichtheid en sociale vaardigheden?
En zou jij graag een manier vinden om een 'ontspannen leider' te zijn?
Dat kan met dit 1 op 1 traject waarin je met een combinatie van neuro- en biofeedback en o.a. meditatie jouw hersenen gaat trainen om minder stressvol te reageren en je meer ontspannen te voelen.

Je hebt een verantwoordelijke baan als leidinggevende. Je weet dat je een goeie leidinggevende bent met aandacht voor het welzijn van je mensen, altijd op zoek naar samenwerking en gezamenlijk belang. Maar het vraagt wel veel van je. Je hebt te vaak onrust in je hoofd, een opgejaagd gevoel en spanning in je lijf en je komt niet meer echt tot rust. Je merkt dat je emotioneler en sneller geïrriteerd bent en dat je minder geduld hebt met anderen. Je hebt het gevoel dat daardoor jouw beste kwaliteiten, zoals je communicatieve vaardigheden en je mensgerichtheid, die jou succesvol maken als leidinggevende, niet meer volledig tot hun recht komen.
Herken je dit?
-
Jullie hebben als team een gesprek en de meningen lopen nogal uiteen. Je merkt dat je een beetje ongeduldig wordt, want er staat nog meer op de agenda dat besproken moet worden. Als een van de mensen uit je team, die nogal uitgebreid van stof kan zijn, zijn mening over het onderwerp wil geven, onderbreek je hem nogal abrupt en geeft geïrriteerd aan dat hier nu geen tijd voor is en je begint aan het volgende vergaderpunt. Je ziet hoe hij rood wordt en merkt dat er een ongemakkelijke stilte valt… Oeps... denk je, dat was niet erg respectvol van me! Hoeveel tijd had het gekost om ook hem zijn mening te laten geven?
-
Je zit in overleg met een collega om tot een overeenkomst te komen en de sfeer is gespannen. Je vind dat hij alleen aan zijn eigen belang denkt en te weinig ruimte laat voor jouw afdeling. Als hij wéér een voorstel doet alleen in het belang van zijn mensen val je uit en zegt: ‘Je kan nou wel doen alsof de wereld alleen om jullie draait, maar zonder ons zijn jullie helemaal nergens! Hij legt zijn pen neer, kijkt je koel aan en zegt: ‘O ja? Dat zullen we dan nog wel eens zien!’ en hij staat op, pakt zijn spullen en loopt boos de deur uit. Je baalt en realiseert je dat het korte lontje dat je de laatste tijd wel vaker hebt, je in de weg zit. Zo ken je jezelf helemaal niet. Normaal is jouw kracht juist om dit soort situaties op een tactische, geduldige manier op te lossen, zodat het voor iedereen werkt.
-
Je hebt nog een half uur om je rapport af te maken. Je hoofd voelt alsof het zo gaat exploderen en je kan niet meer helder nadenken. En hoe meer je je best doet, hoe meer je voelt dat de spanning toeneemt en het alleen maar chaotischer wordt in je hoofd. Waarom kan je nou niet even gewoon rustig nadenken, dan heb je dat rapport zo in elkaar gezet!
-
Een van je medewerkers vertelt je over zijn zieke moeder die hij verzorgt tijdens zijn deeltijd zorgverlof. Je bent onrustig in je hoofd en dwaalt een aantal keren af naar het conflict met je collega. Als hij je een vraag stelt, heb je eigenlijk geen idee wat hij precies aan het vertellen was en je geeft een nietszeggend antwoord. Hij kijkt je een beetje verbaasd aan en vraagt of je eigenlijk wel geluisterd naar wat hij zei… Je schaamt je: je staat juist bekend om je empathie en vindt het belangrijk interesse te hebben voor het welzijn van de mensen in je team. Maar het lijkt de laatste tijd wel of er geen ruimte meer voor is, in je hoofd.
-
’s Avonds na het eten ben je moe, maar je moet vanavond nog een rapport lezen van een van je medewerkers dat hij morgen op moet leveren. Je zou dit soort zaken eigenlijk niet willen doen en het gewoon los willen laten, want het kost je heel veel tijd, maar je wilt wel zeker weten dat de kwaliteit van het stuk goed genoeg is. Met tegenzin sleep je jezelf naar boven om te gaan werken.
Kortom, je voelt hoe je langzaam wordt meegesleurd in een neerwaartse spiraal van stress, onzekerheid en (nog) hard(er) werken, terwijl het ten koste gaat van je sociale vaardigheden en je mensgerichtheid.
Hoe lang houd je dit nog vol voor je fysieke klachten krijgt of opgebrand raakt? Of voor je functioneren als leidinggevende er blijvend onder gaat lijden?

Hoe zou het voor je zijn als je weer een ontspannen leidinggevende zou kunnen zijn, met een rustig hoofd en een ontspannen lichaam? Een leidinggevende met empathie en focus op mensen, die verbinding maakt, optimaal samenwerkt en tevreden mensen in haar team heeft?
Zodat je
-
gewoon weer de rust en ruimte zou kunnen voelen om anderen uit te laten praten?
-
ook onder uitdagende omstandigheden je geduld zou kunnen bewaren, (ook met collega’s waar je iets minder goed mee door een deur kunt😉), om zo goed samen te kunnen werken?
-
ook als je onder druk staat een rustig hoofd kan te houden, dat scherp en helder is?
-
ook als je het druk hebt, of als er andere zaken spelen, tijd en ruimte kan maken voor oprechte aandacht en empathie voor de mensen in je team?
-
Minder hard zou hoeven werken en je werk binnen kantoortijden zou kunnen doen?
Dat kan!
Met dit 1 op 1 traject waarin je je bewust wordt van je eigen stress patronen, een aantal oefeningen gaat doen om de stress balans in je hoofd en lichaam te verbeteren en leert hoe je je hersenen kunt trainen, zodat je relaxter gaat reageren in spannende situaties. Dit gaat je helpen om weer een ontspannen leider te worden.
​
Om je beter en sneller te laten leren, meet ik gedurende het traject je hersenactiviteit en de spanning en ontspanning van je lichaam met behulp van neuro- en biofeedback.
Het hele traject duurt 3 maanden en bestaat uit:
-
Een startsessie van 2,5 uur waarin ik je uitleg geef en een startmeting van je hersenactiviteit en spanning bij je afneem.​
-
5 sessies van 1.5 uur waarin we verschillende tools toepassen om met jouw stress aan de slag te gaan.
-
Huiswerk om het geleerde thuis te trainen en op het werk te leren toepassen (ongeveer 20-30 minuten per dag).
-
Audio sessies om thuis mee te oefenen.
-
Een eindsessie van 2.5 uur waarin we een eindmeting doen en bespreken hoe je het geleerde kan uitbouwen en borgen.
-
Verslagen van de diverse neuro- en biofeedback metingen.

Wat levert dit traject je op (als je ook écht met de oefeningen aan de slag gaat😉):
Tijdens dit traject ga je weer leren hoe je een ontspannen leidinggevende kan zijn én blijft, zodat jouw kwaliteiten zoals luisteren, empathie, flexibiliteit, samenwerken, vertrouwen, communicatieve vaardigenheden, die jou tot een goede leidinggevende maken, weer het best tot zijn recht komen!
Zodat je weer
-
de rust en ontspanning voelt om de tijd te nemen om naar mensen te luisteren en hun verschillende meningen mee te nemen in je afwegingen.
-
rustig en evenwichtig wordt, waardoor je -ook in situaties waarin je wordt uitgedaagd- je emotionele balans bewaart om tot een oplossing komt die voor alle partijen de beste is.
-
de focus en concentratie hebt om met aandacht naar mensen luisteren en de rust en empathie voelt om je te bekommeren om hun welzijn.
-
een rustig hoofd hebt, helder en effectief, ook op spannende momenten, zodat je logisch na kan denken en de juiste beslissingen kan nemen. En als je hoofd toch onrustig is, weet je wat je moet doen om het weer rustig te krijgen.
-
de rust in je hoofd hebt om duidelijke prioriteiten te stellen, vertrouwen te geven en los te laten, waardoor jij minder hard hoeft te werken.
​
Zodat je een veilige omgeving kan bieden aan de mensen om je heen, zodat zij ook weer de beste versie van zichzelf laten zien!
Meest gestelde vragen.
Ik geef je vast antwoord op een aantal vragen dat je mogelijk hebt.
Hoe lang duurt dit traject?
Dit traject heeft een doorlooptijd van minimaal 13 weken, afhankelijk van de beschikbaarheid in onze agenda’s. We spreken in gezamenlijk overleg de data af.
​
Hoeveel tijd moet ik in dit traject investeren om minder stress te ervaren?
Dit traject bestaat uit 2 sessies van 2,5 uur en 5 sessies van 1,5 uur. Verder is het van belang om thuis ongeveer een half uur per dag te oefenen, om de gewenste veranderingen te realiseren en je op het werk bewust te zijn van je stress momenten om het geleerde toe te passen.
Wat is neuro- en biofeedback?
Biofeedback is de verzamelterm voor de therapievormen waarbij gebruik gemaakt wordt van technische hulpmiddelen om vormen van spanning van het lichaam aan te tonen. Door deze lichaamssignalen aan iemand terug te geven, krijgt deze inzicht en kan hij/zij er bewust meer invloed op leren uitoefenen. Neuro feedback is een specifieke vorm van biofeedback, waarbij de activiteit van je hersenen wordt gemeten met behulp van een EEG apparaat.
Ik gebruik neuro- en biofeedback in combinatie met (wetenschappelijk bewezen) tools om mensen te leren hoe ze hun hersenen kunnen trainen om meer rust in hun hoofd en ontspanning in hun lichaam te krijgen. Daardoor kunnen ze sneller leren.
Kan ik ook in termijnen betalen?
Als je liever niet een eenmalige betaling van 1499,- euro wil doen, kan je ook in 3 termijn van 525,- euro betalen. De eerste betaling vindt plaats vóór de eerste sessie, de tweede betaling na 4 weken, de laatste betaling na 9 weken.
​
Wordt dit traject vergoed door de verzekering?
Nee dit traject wordt (helaas) niet vergoed door de verzekering, maar vaak wil je werkgever wel (mee) betalen. Het is tenslotte (ook) in het belang van de werkgever dat jij leert hoe je stress van je werk beter leert hanteren.
​
Waar vinden de metingen en sessies plaats?
Alle sessies vinden in principe plaats in Heiloo (Op de Wieken 3), maar kunnen in overleg ook elders plaatsvinden, tegen meer betaling (extra reis- en locatie kosten).
