top of page
Tessa van Nes

Stress en spanning heeft mijn functioneren als leidinggevende negatief beïnvloed

Meer dan 25 jaar heb ik leidinggevende en leiderschapsfuncties uitgevoerd in grote (corporate) organisaties. Super mooie rollen, waarin ik veel heb geleerd en met fantastische mensen heb samengewerkt.

Maar ik vond het soms ook best moeilijk. Ik voelde me verantwoordelijk, wilde het graag goed doen. Als het spannend werd, deed ik enorm mijn best en werkte ik heel hard. Hoe harder ik werkte, hoe minder ik mijn werk kon relativeren en hoe meer stress ik ervaarde. Ik voelde me opgejaagd, had altijd het idee dat ik van alles moest doen, kreeg een korter lontje, werd emotioneler, sneller geïrriteerd en ervaarde onrust en spanning in mijn lijf. Ik had onrust in mijn hoofd en er was minder ruimte voor wat anderen nodig hadden. Zaken werden snel groot in mijn hoofd en ik werd onzekerder over mijn eigen functioneren waardoor ik sneller defensief werd.

Kortom, de stress had een negatieve impact op die eigenschappen die juist mijn kracht waren als leidinggevende: mijn interpersoonlijke, sociale en communicatieve vaardigheden.

In periodes waarin ik wel ontspannen was en de rust voelde om minder hard te werken, was ik eigenlijk een veel betere leider en leidinggevende. Ik had rust in mijn hoofd, waardoor ik meer tijd en ruimte voor anderen kon maken en betere beslissingen kon nemen. Ik was ontspannen en zelfverzekerd, waardoor ik veel evenwichtiger was in mijn relaties, meer ruimte had voor samenwerking en meer verbinding had met de mensen om me heen. 

Kortom, ik merkte dat ik als 'ontspannen leider' een veel betere leider was!

En toch vond ik het vaak heel lastig om die balans van rust in mijn hoofd en ontspanning in mijn lijf te bewaren. Ik kwam op een of andere manier toch altijd weer in die neerwaartse spiraal van stress terecht.

 

Toen ik in 2020 -tijdens Corona- behandeld werd voor kanker, was dat een spannende periode met veel stress. Toen ik weer beter was, werd de stress niet minder. Mijn hoofd was nog steeds heel druk en mijn lichaam zo gespannen dat ik fysieke klachten kreeg. Ik realiseerde me hoezeer stress een onderdeel was geworden van mijn functioneren.

Ik besloot me gaan verdiepen in stress en de invloed ervan op je hersenen en je lichaam. Zo kwam ik er achter dat stress veel meer impact op ons heeft dan ik me altijd gerealiseerd had, zowel fysiek als mentaal. Sommige schattingen van artsen gaan er vanuit dat wel 75-90% van onze gezondheidsklachten worden veroorzaakt of verergerd door stress.

 

Ik besloot dat ik het voortaan anders ging doen.

 

Ik ging experimenteren met verschillende methodes en tools om stress te reduceren en gebruikte een neuro- en biofeedback apparaat om mijn hersenactiviteit en fysieke spanning te meten, zodat ik inzichtelijk kon maken wat er gebeurde in mijn hersenen en lichaam. Zo kon ik mijn lichaam en geest sneller laten leren.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en voel ik me een ander mens.

Ik voel me niet meer opgejaagd, heb rust en ruimte in mijn hoofd om zaken helder te zien en beter te voelen. Daardoor kan ik veel beter prioriteiten stellen en grenzen aangeven en maak ik elke dag tijd vrij om dit zo te houden. Ik kan veel rustiger omgaan met situaties die me in het verleden spanning bezorgd zouden hebben. In die gevallen waarin ik emoties of stress ervaar (een eigen zaak beginnen kan namelijk best spannend zijn😉), herken ik dat veel eerder en heb ik de tools om mijn hoofd en lichaam weer tot rust brengen.

 

In zijn algemeenheid voel ik me blijer, effectiever, positiever, energieker en ben ik veel meer in balans.

Doordat ik niet meer alleen maar aan het rennen ben en helder en effectief over alles na kan denken, zie ik zaken scherper en maak ik duidelijkere en betere keuzes. Zo heb ik ervoor gekozen om anderen te helpen om ook een betere balans te realiseren, zodat ze niet meer worden meegesleept door spanning en (werk)stress. Omdat ik het iedereen gun om vanuit ontspanning een betere en effectiever leidinggevende en vooral een gelukkiger mens te zijn!

Wat je nog meer over mij moet weten

Ik ken de uitdagingen die leiderschaps- en management functies in grote (corporate) organisaties met zich meebrengen. Verder ben ik dol op verandering: binnen het bedrijfsleven ben ik verantwoordelijk geweest voor meerdere organisatorische transformaties, nu richt ik me op persoonlijke groei van mensen. Verandering en transformatie zijn vaak moeilijk te realiseren omdat het subtiel is en je er lastig grip op krijgt. Daarom vind ik het belangrijk om verandering zoveel mogelijk tastbaar, inzichtelijk en meetbaar te maken en werk ik alleen met methodes die zich wetenschappelijk bewezen hebben.

Mijn visie op stress & leiderschap

Een ontspannen leider is een betere leider!

 

Ik geloof in de kracht van een mensgerichte leiderschapsstijl waarbij de focus ligt op het welzijn van medewerkers, participatie van teamleden, inclusiviteit, samenwerking en het creëren van een ondersteunende, veilige werkomgeving.     

Om deze leiderschapsstijl succesvol te laten zien moet je als leider beschikken over empathie, zorgzaamheid, flexibiliteit, sociale- en communicatieve vaardigheden en het vermogen om te verbinden en vertrouwen op te bouwen.

 

Helaas zijn het juist deze eigenschappen die onder druk komen te staan als we spanning en stress ervaren.

 

Juist in een rol van leidinggevende waarin je je verantwoordelijk voelt en vaak onder druk staat, hebben veel mensen last van stress. Deze stress bouwt zich op, waardoor je minder kan relativeren, harder gaat werken, sneller geïrriteerd raakt en emotioneler wordt. Het gevolg is dat je nog sneller en meer stress ervaart en het lastiger wordt om je te ontspannen.

Om te zorgen dat je uit deze neerwaartse spiraal blijft en zorgt dat je ontspannen met je leiderschap kan omgaan is het als leidinggevende extra belangrijk om aandacht te besteden aan stress regulatie. Als jij een 'ontspannen leider' bent met rust in je hoofd en ontspanning in je lichaam, zullen die eigenschappen die je nodig hebt om succesvol te zijn als leider of leidinggevende, het best tot zijn recht komen.  

Als je me zou kennen, zou je weten dat ik:

- Gek ben op reizen! Samen met mijn partner reis ik met onze camper heel Europa door.

- Te hard lach (maar wel veel plezier heb in mijn leven😊).

- Blij wordt van chocola. Mijn dag is niet geslaagd als ik ’s avonds na het eten niet een stukje heb gehad.

- Zo vaak mogelijk een wandeling maak in de duinen -die gelukkig in onze achtertuin liggen.

- Dol ben op zingen, liefst heel hard. Het geeft me een gevoel van vrijheid en het maakt me blij. Vroeger droomde ik ervan om zangeres te worden, inmiddels heb ik meer realiteitszin😉.

Groene bladeren
bottom of page