top of page
Tessa van Nes

'Bewust aan mijn stress werken heeft mijn leven veranderd'

Meer dan 25 jaar heb ik leidinggevende en leiderschapsfuncties uitgevoerd in grote (corporate) organisaties. Super mooie rollen, waarin ik met fantastische mensen heb samengewerkt en veel heb geleerd.

Maar ik vond het soms ook best moeilijk. Ik voelde me verantwoordelijk, wilde het graag goed doen. Als het spannend werd, ging ik harder werken. Hoe harder ik werkte, hoe minder ik mijn werk kon relativeren en hoe meer stress ik ervaarde. Dan voelde me opgejaagd, had het idee dat ik van alles moest doen, kreeg een korter lontje, werd emotioneler, sneller geïrriteerd en ervaarde onrust en spanning in mijn lijf. Doordat ik zo druk was in mijn hoofd had minder ruimte voor wat anderen nodig hadden. 

Kortom, de stress had een negatieve impact op die eigenschappen die juist mijn kracht waren als leidinggevende: mijn interpersoonlijke, sociale en communicatieve vaardigheden.

Daarnaast had ik ook last van allerlei fysieke kwaaltjes en was ik vaak vermoeid.

Ik was me bewust van dat deze zaken mogelijk door spanning werden veroorzaakt, maar toch vond ik het vaak lastig om die balans van rust in mijn hoofd en ontspanning in mijn lijf te bewaren. 

In 2020 -tijdens Corona- ben ik behandeld voor kanker, dat was een spannende periode met veel stress. Toen ik weer beter was, werd de stress niet direct minder. Mijn hoofd was nog steeds heel druk en ik vond het heel lastig me te ontspannen. Ik realiseerde me hoezeer stress een onderdeel was geworden van mijn systeem.

Ik besloot dat geen goede basis was om weer terug te keren als Ditigal & Technology Director bij Heineken en dat ik het voortaan anders wilde doen.

Ik heb mijn baan opgezegd en ben me gaan verdiepen in stress en de invloed ervan op je hersenen en je lichaam. Zo kwam ik er achter dat stress veel meer impact op ons heeft dan ik me altijd gerealiseerd had, zowel fysiek als mentaal. Sommige schattingen van artsen gaan er vanuit dat wel 75-90% van onze gezondheidsklachten worden veroorzaakt of verergerd door stress. 

Ik kwam er achter dat de mentale stress die wij ervaren -bijvoorbeeld door emoties- altijd leiden tot een fysieke reactie in het lichaam. Zo versnellen je hartslag en ademhaling onder stress en veranderen de hersengolven in je hersenen. Deze fysieke reacties kan je meten, waardoor je -de mate van- stress inzichtelijk kan maken. Dit noemen we bio-feedback.

Ik ging experimenteren met verschillende bio-feedback meetinstrumenten en verschillende methodes om stress te reduceren, zodat ik objectief inzichtelijk kon maken wat er gebeurde in mijn hersenen en lichaam. Zo kon ik mijn lichaam en geest sneller laten leren.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en voel ik me een ander mens.

Ik voel me niet meer opgejaagd, heb rust en ruimte in mijn hoofd om zaken helder te zien en beter te voelen. Daardoor kan ik veel beter prioriteiten stellen en grenzen aangeven en maak ik elke dag tijd vrij om dit zo te houden.

Natuurlijk is het niet zo dat ik nooit meer stress ervaar, stress is niet altijd negatief: het zorgt er voor dat we kunnen presteren. Daarbij kan een eigen bedrijf beginnen best spannend zijn😉. Maar ik herken het veel eerder en heb de tools om mijn hoofd en lichaam weer tot rust brengen, zodat de impact veel minder groot is. Maar ik kan ook beter omgaan met situaties die me in het verleden spanning bezorgd zouden hebben.

 

In zijn algemeenheid voel ik me blijer, effectiever, positiever, energieker en ben ik meer in balans. Mijn fysieke klachten zijn -grotendeels- weg of verminderd. Doordat ik niet meer alleen maar aan het rennen ben en helder en effectief over alles na kan denken, zie ik zaken scherper en maak ik duidelijkere en betere keuzes. Zo heb ik ervoor gekozen om anderen te helpen om ook betere keuzes te maken, zodat ze niet meer worden meegesleept door spanning en (werk)stress. Omdat ik het iedereen gun om een gezonder, blijer leven te leiden met minder stress!

Wat je nog meer over mij moet weten

Ik ken de uitdagingen van grote (corporate) organisaties en ken de uitdagingen die leiderschaps- en management functies met zich meebrengen.

Mijn kracht zit in het realiseren van een veilige omgeving waarin mensen zich kwetsbaar durven opstellen. Ik ben geïnteresseerd en betrokken en kan een team verbinden om samen te gaan werken aan minder stress en een beter welzijn. 

Het helpt daarbij om zaken zoveel mogelijk tastbaar, transparant en meetbaar te maken. 

Mijn visie op stress in organisaties 

Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat leidt tot een hoger ziekteverzuim, verminderde performance, werknemersontevredenheid en verloop van medewerkers. Met als gevolg hoge kosten voor de werkgever.

Leidinggevenden hebben hierin een cruciale rol. Het realiseren van een veilige omgeving voor werknemers is een randvoorwaarde om stress te reduceren. Maar als een leidinggevende zelf stress ervaart en daardoor emotioneler reageert, wordt het heel lastig (zo niet onmogelijk) om een veilige situatie situatie te creëren voor je medewerkers. Daarom is het allereerst zaak dat leidinggevenden aan hun eigen stress werken.

Daarnaast kan een medewerker zelf heel veel acties ondernemen om zijn stress niveaus te verlagen en stress bestendigheid te verhogen. Dit zal leiden tot een groter welzijn en een betere performance.

Meten van stress helpt dit proces te versnellen. 

Als je me zou kennen, zou je weten dat ik:

- Gek ben op reizen! Samen met mijn partner reis ik met onze camper heel Europa door.

- Te hard lach (maar wel veel plezier heb in mijn leven😊).

- Blij wordt van chocola. Mijn dag is niet geslaagd als ik ’s avonds na het eten niet een stukje heb gehad.

- Zo vaak mogelijk een wandeling maak in de duinen -die gelukkig in onze achtertuin liggen.

- Dol ben op zingen, liefst heel hard. Het geeft me een gevoel van vrijheid en het maakt me blij. Vroeger droomde ik ervan om zangeres te worden, inmiddels heb ik meer realiteitszin😉.

Groene bladeren
bottom of page