'Werken aan stress en veerkracht heeft mijn leven veranderd'
Meer dan 25 jaar heb ik diverse leiderschapsrollen vervuld in grote (meest corporate) organisaties. Fantastische rollen waarin ik met geweldige mensen heb samengewerkt en veel heb geleerd.
Maar ik vond het soms ook best uitdagend. Ik voelde me verantwoordelijk en wilde het graag goed doen. Als het spannend werd, ging ik nóg harder werken. Hoe meer ik werkte, hoe moeilijker het werd om mijn werk te relativeren, en hoe meer stress ik ervaarde. Ik voelde me opgejaagd, had voortdurend het gevoel dat ik van alles moest doen, kreeg een kort lontje, reageerde emotioneler en sneller geïrriteerd, en voelde onrust en spanning in mijn lijf. Doordat mijn hoofd zo vol zat, had ik minder ruimte voor wat anderen nodig hadden. Dat had een negatieve invloed op mezelf, mijn omgeving en mijn prestaties.
​
In 2020, tijdens de coronapandemie, werd ik (succesvol) behandeld voor kanker. Dat was een keerpunt voor mij: ik besloot dat ik het voortaan anders wilde doen. Ik wilde leren hoe ik beter met stress kon omgaan, zodat ik ook onder druk kon floreren. Ik zei mijn baan op nam een time-out. Ik verdiepte me in wat stress is en welke invloed het heeft op je brein en lichaam. Daarbij ontdekte ik dat stress zich vooral uit in je lichaam en dat je stress kunt meten met behulp van biofeedback. Ik experimenteerde met verschillende biofeedbackinstrumenten en stressmanagementmethoden. De objectieve data gaven me inzichten over wat mijn stress veroorzaakte en welke aanpassingen in mijn leven mijn stress verminderden en mijn veerkracht verbeterden.
​
Inmiddels zijn we een paar jaar verder en voel ik me een ander mens. Ik voel me niet meer opgejaagd, mijn lichaam is ontspannen en ik heb rust en ruimte in mijn hoofd om zaken helder te zien en beter te voelen. Daardoor kan ik beter prioriteiten stellen, grenzen aangeven en keuzes maken die ervoor zorgen dat ik in balans blijf.
​
Natuurlijk ervaar ik nog steeds stress – stress is niet altijd negatief; het zorgt ervoor dat we kunnen presteren. En het starten van een eigen bedrijf kan best spannend zijn 😉. Maar ik herken stress nu eerder en heb de tools om mijn hoofd en lichaam weer tot rust te brengen, waardoor de impact veel minder groot is. Ik kan nu ook beter omgaan met situaties die me vroeger veel spanning zouden hebben bezorgd, omdat ik nu stressbestendiger ben.
​
Ik voel me blijer, effectiever, positiever, energieker en meer in balans. De fysieke klachten waar ik eerder last van had, zoals nek- en schouderpijn, zijn verdwenen.
​
Als ik alles wat ik vandaag weet, 10 of 20 jaar geleden had geweten, was ik een betere leidinggevende geweest. Daarom heb ik ervoor gekozen anderen te helpen om ook beter met stress om te gaan en hun veerkracht te vergroten, zodat ze geen last meer hebben van de negatieve impact van spanning en stress. Ik gun iedereen een gezondere, betere versie van zichzelf met minder stress!
​
Wat je verder over mij moet weten
​
Ik hou ervan om zaken inzichtelijk, meetbaar en beheersbaar te maken, vooral als het gaat om verandering. Stress is vaak ongrijpbaar, en mensen zijn zich niet altijd bewust van (de omvang van) hun stress. Door met biofeedback te werken, maak ik stress tastbaar, visueel inzichtelijk en meetbaar. Dit zorgt niet alleen voor bewustwording, maar laat vooral ook zien wat wel en niet effectief is, zodat we voortgang kunnen monitoren en beheersbaar maken.
Ik ken de uitdagingen van grote (corporate) organisaties en leiderschapsfuncties. Daardoor begrijp ik jouw uitdagingen goed, zeker ook op het gebied van stress.
​
Mijn visie op stress in organisaties
​
Als leider toegeven dat je zelf uitdagingen met stress ervaart of dat er spanning is binnen je team, is geen zwakte of teken van falen, maar juist een kracht. In de snel veranderende wereld van vandaag, vol met prikkels, is stress een realiteit, maar niet iedereen heeft geleerd hier op een effectieve manier mee om te gaan. Het erkennen van deze uitdaging en het bespreekbaar maken is de eerste stap naar verbetering en toont moed en verantwoord leiderschap. Door stress aan te pakken, creëer je een gezondere werkomgeving en versterk je zowel de veerkracht als de prestaties van jezelf en je team.
​
Daarnaast is het een misverstand dat harder werken automatisch leidt tot beter functioneren, en een drukke, volle agenda is geen statussymbool of bewijs van belangrijkheid. Te hard en te veel werken maakt ons juist minder effectief, wat uiteindelijk leidt tot slechtere prestaties en fysieke en mentale klachten.
​
Als je me zou kennen, zou je weten dat ik:
​
- Gek ben op reizen! Samen met mijn partner reis ik met onze camperbus heel Europa door.
- Te hard lach, maar daardoor wel veel plezier heb in het leven 😊.
- Blij word van chocola. Mijn dag is niet compleet zonder een stukje na het avondeten.
- Zo vaak mogelijk een wandeling maak in de duinen – die gelukkig in onze achtertuin liggen.
- Dol ben op zingen, liefst heel hard. Het geeft me een gevoel van vrijheid en maakt me blij. Vroeger droomde ik ervan om zangeres te worden, maar inmiddels heb ik wat meer realiteitszin 😉.